πώς φτιάχνονται οι φακοί επαφής;

Πώς φτιάχνονται οι φακοί επαφής; Οι φακοί επαφής υπάρχουν εδώ και πάνω από έναν αιώνα, αλλά με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, η διαδικασία κατασκευής τους έχει γίνει πολύ πιο αποτελεσματική και ακριβής. Σήμερα, οι φακοί επαφής δημιουργούνται με μια διαδικασία που συνδυάζει τη μηχανική υλικών, την τρισδιάστατη εκτύπωση και την οφθαλμολογική ιατρική έρευνα.

Η διαδικασία κατασκευής φακών επαφής ξεκινά με τη δημιουργία ενός σχεδίου που χρησιμοποιεί τόσο τον σχεδιασμό με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD) όσο και προσομοιώσεις μηχανικής για την κατασκευή φακών που ταιριάζουν στα μάτια του ασθενούς. Αφού δημιουργηθεί ένα αρχικό σχέδιο, στη συνέχεια χρησιμοποιούνται μηχανήματα ελεγχόμενα από υπολογιστή για να κάνουν τους φακούς πραγματικότητα.

 

πώς φτιάχνονται οι φακοί επαφής;-Omega Optics

 

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι η παραγωγή ενός καλουπιού του φακού επαφής, το οποίο διαμορφώνεται χρησιμοποιώντας μια μηχανή χύτευσης με έγχυση. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του καλουπιού είναι συνήθως πολυανθρακικό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και άλλα πλαστικά υλικά. Το καλούπι δημιουργείται έτσι ώστε να έχει το ίδιο σχήμα και μέγεθος με τον φακό επαφής που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός στον ασθενή.

Αφού το καλούπι είναι έτοιμο, το υλικό για τον φακό επαφής θερμαίνεται και εγχέεται στο καλούπι σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Το υλικό που χρησιμοποιείται για τους φακούς μπορεί να είναι πολυμεθυλομεθακρυλικό (PMMA) ή υδρογέλη σιλικόνης. Μόλις οι φακοί εγχυθούν στο καλούπι, αφήνονται για μερικά λεπτά και αφήνονται να κρυώσουν πριν αφαιρεθούν από το καλούπι.

Στη συνέχεια, οι φακοί υποβάλλονται σε μια σειρά δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τις απαιτήσεις της συνταγής που έχει ορίσει ο γιατρός. Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν τον έλεγχο της διαπερατότητας του οξυγόνου, την αξιολόγηση του πάχους, τον έλεγχο της καμπυλότητας και τον έλεγχο της συμβατότητας με τα δάκρυα.
Μόλις περάσουν όλες αυτές τις δοκιμές, οι φακοί επαφής είναι έτοιμοι να συσκευαστούν και να διανεμηθούν. Οι φακοί επαφής τοποθετούνται σε συσκευασίες που έχουν σχεδιαστεί για να τους διατηρούν υγιεινούς και ασφαλείς για τον χρήστη. Επιπλέον, οι φακοί επαφής πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης, χαρακτηριστικά φροντίδας και ημερομηνία λήξης.

Η διαδικασία κατασκευής που χρησιμοποιείται για την κατασκευή φακών επαφής είναι ένας συνδυασμός μηχανικής υλικών, τρισδιάστατης εκτύπωσης και οφθαλμολογικής ιατρικής έρευνας. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια για να διασφαλιστεί ότι οι φακοί εφαρμόζουν καλά και άνετα στα μάτια ενός ατόμου. Με αυτή την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι φακοί επαφής έχουν γίνει μια ασφαλής και αξιόπιστη λύση για τη διόρθωση της όρασης.