Γιατί θολώνουν οι φακοί επαφής;

Οι φακοί επαφής παρέχουν ποικίλα οφέλη στα άτομα που χρειάζονται διόρθωση της όρασης. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τους φακούς επαφής από τα γυαλιά επειδή είναι πιο άνετοι στη χρήση, μειώνουν την αντανάκλαση από τα γυαλιά και επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράζουν την αίσθηση του στυλ τους πιο ελεύθερα.

Ωστόσο, οι φακοί επαφής μπορεί να θολώσουν και να γίνουν άβολοι εάν δεν φροντίζονται σωστά. Αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα μπορεί να συμβούν όταν οι φακοί επαφής μολυνθούν, υπερκορεστούν με δάκρυα ή εκτεθούν σε ακαθαρσίες στον αέρα.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι φακοί επαφής θολώνουν οφείλεται στη συσσώρευση εναποθέσεων πρωτεϊνών. Παρόλο που το υλικό των φακών είναι υδρόφιλο ή υδατοαπορροφητικό, η επιφάνεια των ματιών καλύπτεται από δάκρυα και πρωτεΐνες. Καθώς αυτές οι πρωτεΐνες προσκολλώνται στην επιφάνεια του φακού, μπορεί να προκαλέσουν θόλωση και να μειώσουν την ικανότητα του φακού να μεταδίδει το φως. Οι πρωτεΐνες μπορούν επίσης να εμποδίσουν την επαρκή ροή οξυγόνου στα μάτια, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

Εκτός από τις εναποθέσεις πρωτεϊνών, οι φακοί επαφής μπορεί να θολώσουν λόγω της σκόνης και άλλων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα, τα οποία φτάνουν στον φακό και θαμπώνουν τη διαύγειά του. Η χρήση φακών επαφής ενώ βρίσκεστε σε σκονισμένο περιβάλλον ή κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θόλωσης.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φακοί επαφής μίας χρήσης μπορεί να θολώσουν λόγω υπερκορεσμού – που σημαίνει ότι ο φακός έχει φτάσει σε ένα επίπεδο υγρού που εμποδίζει τη ροή οξυγόνου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από το υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο των ματιών και την αδυναμία του φακού να απομακρύνει σωστά τα δάκρυα. Εάν οι φακοί επαφής γίνουν υπερβολικά κορεσμένοι, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και να καταστήσουν δύσκολη τη χρήση των φακών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι φακοί επαφής θολώνουν εξαιτίας της πολύωρης χρήσης τους. Η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση του φακού, με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής οξυγόνου και την παγίδευση περισσότερης υγρασίας, με αποτέλεσμα να φαίνονται θολοί. Συνιστάται να αφαιρείτε και να καθαρίζετε τους φακούς μετά από 8 έως 10 ώρες χρήσης.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τους θολωμένους φακούς επαφής είναι να τηρείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση των φακών επαφής σας, θα πρέπει να τους καθαρίζετε σχολαστικά με ένα διάλυμα φακών επαφής πολλαπλών χρήσεων. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τυχόν βακτήρια και εναποθέσεις πρωτεϊνών που μπορεί να προκαλέσουν θόλωση.

Θα πρέπει επίσης να αλλάζετε τακτικά τους φακούς επαφής σας σύμφωνα με την ημερομηνία λήξης τους και να πετάτε τυχόν φακούς επαφής που θολώνουν ή γίνονται άβολοι. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τους φακούς επαφής σας ενυδατωμένους χρησιμοποιώντας σταγόνες επαναδιαβροχής για να μειώσετε τις πιθανότητες υπερκορεσμού.

Έχοντας κατά νου αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι φακοί επαφής σας παραμένουν διαυγείς, άνετοι και υγιείς.