Γιατί με ενοχλούν οι φακοί επαφής;

Έχετε πρόβλημα με τους φακούς επαφής;

Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν διάφορα είδη δυσφορίας και ερεθισμού όταν φορούν φακούς επαφής. Από την ξηρότητα έως τις αλλεργίες, οι φακοί επαφής μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα.

 Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με τους φακούς επαφής, υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες.

Πρώτα απ’ όλα, οι φακοί επαφής μπορεί να αποτελέσουν πηγή βακτηρίων. Το μάτι είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, οπότε οι φακοί επαφής μπορούν εύκολα να μολυνθούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Εάν οι φακοί δεν καθαρίζονται και δεν απολυμαίνονται σωστά, μπορεί να φιλοξενήσουν μικρόβια που οδηγούν σε ερεθισμό των ματιών, ερυθρότητα, θόλωση, ακόμη και έλκος του κερατοειδούς.

Η ξηρότητα είναι ένα συνηθισμένο παράπονο όταν πρόκειται για φακούς επαφής. Τα μάτια παράγουν φυσικά δάκρυα που είναι απαραίτητα για τη σωστή ενυδάτωση και υγρασία. Ωστόσο, όταν φοράτε φακούς επαφής, μπορεί να υπάρξει διαταραχή στη φυσιολογική παραγωγή δακρύων, οδηγώντας σε ξηρότητα, ξύσιμο και δυσφορία. Η κακή εφαρμογή είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει. Εάν οι φακοί δεν εφαρμόζουν σωστά, τα μάτια γίνονται ευερέθιστα και δυσάρεστα.

 Οι αλλεργίες είναι ένα άλλο πιθανό πρόβλημα. Οι αλλεργίες συχνά εκδηλώνονται ως φαγούρα και υγρά μάτια. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να συσσωρεύονται στους φακούς επαφής, γεγονός που μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα και να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό. Οι κακές συνήθειες υγιεινής ή οι ξεπερασμένοι φακοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλλεργίες στα μάτια.

Αν έχετε πρόβλημα προσαρμογής στους φακούς επαφής, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να προγραμματίζετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να διασφαλίζετε τη σωστή εφαρμογή των φακών και να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές. Επιπλέον, η εξάσκηση της σωστής φροντίδας και αποθήκευσης των φακών είναι απαραίτητη. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του οπτικού σας και μην φοράτε ποτέ φακούς επαφής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που σας προτείνεται. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής και καθαρίζετε και απολυμαίνετε πάντα τους φακούς σας μετά από κάθε χρήση. Ο οπτικός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει διάφορες οφθαλμικές σταγόνες ή τζελ για να καταπραΰνετε τα μάτια σας.

Οι φακοί επαφής μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για όσους χρειάζονται διόρθωση της όρασης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως δυσφορία, ερυθρότητα, φαγούρα και δακρύρροια στα μάτια. Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσάρεστη αίσθηση, μιλήστε με τον προσωπικό οπτικό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία και να βρείτε την καλύτερη λύση.