Η ηλιακή ακτινοβολία είναι πηγή ζωής αλλά μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη ειδικά το καλοκαίρι όπου η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη. Η επίδραση του ήλιου στα μάτια μας είναι βλαβερή. Ο ήλιος μπορεί να ευθύνεται μακροπρόθεσμα για πολλές παθήσεις καθώς και για την γήρανση των ματιών μας. Απαραίτητη λοιπόν, η προφύλαξη τους από την ηλιακή ακτινοβολία με τα σωστά γυαλιά ηλίου.

Ποιές είναι οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου;
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από τρία είδη ακτίνων:
1) τις υπέρυθρες ακτίνες (μήκος κύματος 700-2300 nm), υπεύθυνες για την αύξηση της θερμοκρασίας στα κύτταρα,
2) τις υπεριώδεις ακτίνες ( UV με μήκος κύματος 190-400 nm), υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και του κρυσταλοειδή φακού (π.χ. καταρράκτης) και
3) τις ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα (HEV – Higt Energy Visible με μήκος κύματος 400-700 nm) που αντιστοιχούν στο μπλέ ιώδες φως και είναι υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς (εκφύλιση ωχρής κηλίδας).

Ποιες βλάβες προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στα μάτια μας.
Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθολογίες στα μάτια οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ο ήλιος δρα συσσωρευτικά.
Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, έχει ως συνέπεια την μείωση της διαύγειας του κρυσταλοειδούς φακού του ματιού, προκαλώντας καταρράκτη. Οι υπεριώδεις ακτίνες UV-A και UV-B είναι υπεύθυνες για την φωτοχημική βλάβη που προκαλούν στον φακό. Είναι γνωστό ότι ο γεροντικός καταρράκτης αφορά 40 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, ενώ 17 εκατ. καταλήγουν στην τύφλωση. Μεταξύ τα 65 και 75 έτη έχουμε 25% πιθανότητα να εμφανίσουμε καταρράκτη ενώ η πιθανότητα φτάνει στο 50% μετά τα 75 χρόνια. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι σίγουρα ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του γεροντικού καταρράκτη και καταλαβαίνουμε την σημασία της πρόληψης και της προστασίας των ματιών μας.

Τρόποι για να προστατέψετε τα μάτια σας.
Η πρόληψη των ασθενειών των ματιών που αναφέραμε παραπάνω είναι λοιπόν απαραίτητη και πρέπει να γίνεται μακροχρόνια και σχολαστικά ειδικά σε εποχές όπως το καλοκαίρι που η ηλιοφάνεια είναι μέγιστη και ειδικά σήμερα που η απώλεια του όζοντος στη στρατόσφαιρα είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Η πρόληψη γίνεται μέσω της προστασίας των ματιών σας από τον ήλιο, είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει απ’ όλους
Το πρώτο μέτρο προστασίας και το πιο προσιτό σε όλους είναι η χρήση γυαλιών ηλίου . Εδώ όμως θα πρέπει να δοθούν κάποιες χρήσιμες οδηγίες καθώς και πληροφορίες για το τι καινούριο υπάρχει στην αγορά. Τα γυαλιά ηλίου που θα αγοράσετε και που θα προστατεύουν τα μάτια σας από την ακτινοβολία θα πρέπει να είναι ειδικά απορροφητικά. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι οι φακοί θα πρέπει να μπορούν να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα. Μην εμπιστεύεστε τα μάτια σας σε ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί και μην αγοράζετε γυαλιά από περίπτερα, πλανόδιους κ.τ.λ. γιατί τα γυαλιά αυτά δεν έχουν τις σωστές προδιαγραφές αν και έχουν ψευδείς ενδείξεις! Συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας για την σωστή προστασία και αγοράστε τα γυαλιά σας μόνο από οπτικά καταστήματα που εμπιστεύεστε. Χρησιμοποιείστε τα γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα τις ημέρες της ηλιοφάνειας. Βάλτε τα σωστά γυαλιά και στα μικρά παιδιά από την ηλικία εκείνη που νομίζετε ότι μπορούν να τα φορέσουν. Η προστασία πρέπει να γίνεται από την μικρότερη δυνατή ηλικία!

Τι πρέπει ακόμη να γνωρίζετε;
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η προστασία των ματιών ενάντια στην uv ακτινοβολία εξαρτάται από το υλικό του φακού και όχι από την σκουροτητα όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι. Για παράδειγμα υπάρχουν φακοί διάφανοι οι οποίοι προστατεύουν πολύ περισσότερο από κάποιους σκούρους φακούς προσφέροντας όμως μικρότερη άνεση.
Οι πολωτικοί φακοί ηλίου (polarized) είναι μια άλλη κατηγορία γυαλιών ηλίου που βασίζονται στην αρχή της πόλωσης του φωτός. Έχουν πολύ καλή απορροφητικότητα για τις υπεριώδεις ακτίνες, εξουδετερώνουν την εκτυφλωτική αντανάκλαση του ηλίου και προσφέρουν μια πολύ ξεκούραστη όραση.

Βασικά χρώματα φακών:
Ανάλογα την χρήση, τις δραστηριότητες του χρήστη και το γούστο κάθε καταναλωτή πέντε είναι τα βασικά χρώματα που κυριαρχούν στην αγορά.
Το καφέ, βελτιώνει στην αντίθεση των χρωμάτων είναι ιδανικό για συννεφιασμένες μέρες και συνίσταται για θαλάσσια σπορ αλλά και για σκι. Είναι το χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιούν όσοι έχουν μυωπία.
Το γκρι, που προσφέρει σωστή απόδοση των χρωμάτων χωρίς να αυξάνει την αντίθεση τους και είναι η ιδανική επιλογή για όσους ασχολούνται με τον στίβο αλλά και για ορεινή η αγωνιστική ποδηλασία. Εκτός των άλλων είναι και το χρώμα που συνίσταται σε όσους έχουν υπερμετρωπία.
Το γκρι-πράσινο, για καθημερινή χρήση. Μας προσφέρει μια αληθινή αντίληψη των χρωμάτων και βοηθά στην αντηλιά μειώνοντας παράλληλα την οπτική κόπωση όταν η ηλιοφάνεια είναι πολύ έντονη.
Το κίτρινο, χρησιμοποιείται όταν υπάρχει συννεφιά ή για την νυχτερινή οδήγηση. Είναι επίσης ιδανικό για σκι.
Το μπλε-ροζ, δεν μας προστατεύει από το θάμπωμα που προκαλεί η έντονη ηλιοφάνεια και η επιλογή της χρησης τους είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους.
Τέλος οι φακοί degrade που είναι πιο ανοιχτόχρωμοι στην βάση τους μας βοηθάμε στην οδήγηση αλλά και στο διάβασμα.

Ακτίνες UV και προστασία-Omega Optics